Hoe jij, als teamleider, door goed voor jezelf te zorgen, niet van het padje raakt en alle grip behoudt.

4 tips over zelfzorg en hoe jij hiermee grip houdt op jezelf en jouw team.

Heb jij, teamleider in de zorg, het gevoel dat je de grip op je team kwijt bent?

Dat de onderlinge communicatie en samenwerking je tijdens deze crisis door de vingers is geglipt?

En jullie waren nog wel zo goed bezig. Frustratie, onmacht en een flinke portie onzekerheid steken de kop op.

Ben jij wel de persoon die dit team constructief door deze crisis heen kan leiden, de teamleider die juist nu de samenwerking en communicatie weet te versterken?

We hebben goed nieuws voor je. Natuurlijk ben jij die persoon. JIJ KAN DIT.

Of speelt er nog wat anders?

Een hoofd vol vragen.

We spreken Aafke, teamleider in een verzorgingshuis. We hebben haar leren kennen tijdens een teamcoaching traject. Toen stond ze daar vol zelfvertrouwen, maar nu zien we een andere Aafke. Ze lijkt uitgeput. En loopt leeg als we vragen hoe het met haar gaat.

“Man, soms sta ik ’s ochtends onder de douche en dan heb ik al zo’n knoop in m’n maag. Vreselijk. Ik heb het idee dat ik het allemaal niet goed doe. En vooral dat ik niet genoeg doe. Hou ik wel genoeg contact met m’n team, spreek ik iedereen, gaat het wel goed met ze. Echt goed? En informeer ik ze wel genoeg? Ik voel me zó verantwoordelijk.” Ze pauzeert even. “En dat is vreemd en nieuw, want ik weet dat ze heel veel zelf kunnen. Problemen oplossen, zaken bij elkaar aankaarten. We hebben tijdens de teamcoaching zulke mooie stappen gezet. Maar ik heb het gewoon niet meer in beeld! Letterlijk en figuurlijk, want dat thuiswerken helpt ook niet mee.”

Daar sta je dan als teamleider. Je was zo lekker bezig. Vol vertrouwen. Alles liep op rolletjes. Jij en je team waren gefocust op de toekomst. Zaten in een goede flow. En nu? De crisis hakt erin, ook bij jou. Je bent continu lijstjes aan het maken om maar niets te vergeten. Je hebt het gevoel dat alle ogen op jou gericht zijn, dat al je acties onder een vergrootglas liggen. En in je hoofd is het een chaos.

Hoe nu verder?

We zien teamleiders de laatste tijd vaak worstelen. Laat dat een kleine troost zijn. En het is ook volstrekt normaal dat jij je verantwoordelijk voelt. Je bént immers de teamleider. Je draagt de eindverantwoordelijkheid. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk? Je vergeet dat niet alleen jouw teamleden met een nieuwe situatie te maken hebben, maar dat ook jij een crisis als deze voor het eerst meemaakt. Je verliest in eerste instantie niet de grip op je team, maar op jezelf. Dat is wat er op dit moment écht speelt.

Goed zorgen voor jezelf is daarom cruciaal. Pas als jij je fysiek en mentaal goed voelt, kun je wat betekenen voor je team en de andere mensen om je heen.

4 tips voor zelfzorg.

Aafke is aan de slag gegaan met een aantal tips, doe hier ook je voordeel mee.

  • Let op je energiebalans. Pak een moment voor jezelf en bedenk wat je de meeste energie kost. Is het je werk, zijn het privézaken, is het een combinatie van beide? Kijk of je deze energievreters kunt oplossen of minder prominent kunt maken. Maak ze bespreekbaar, betrek anderen bij het bedenken van oplossingen, geef je eigen grenzen aan. Delegeer taken of pak werkzaamheden samen op. Denk hierbij in mogelijkheden, niet in beperkingen.
  • En als we het over energie hebben.. waar krijg je wel energie van, echte energie, en dan hebben we het niet over uitgeput bankhangen? Sporten, een wandeling in de buitenlucht, je gezin, bijpraten met vrienden, een boek lezen? Blijf hier ook nu, tijdens deze crisis, de tijd voor nemen. Plan deze momenten in je agenda. Boet hier niet op in, uiteindelijk beïnvloedt dit je draagkracht negatief.
  • En natuurlijk…eet gezond, pak je rust, ga op tijd naar bed.
  • En mocht je in deze tijd uren blijven malen, voelen dat je niet lekker in je vel zit, schakel hulp in. Geneer je hier niet voor. Je hoeft niet alles alleen te doen. Onderschat je klachten niet, loop niet het risico dat je uitvalt.
    Meer dan ooit is het belangrijk voor jou om nu gezond te blijven, om weerstand op te bouwen, zowel mentaal als fysiek. Wees hierin een voorbeeld voor je team. Ook dat is leiderschap.

Wil jij ook de grip terug? En verder met jouw team op het eerder ingeslagen pad? Neem gerust contact op. We helpen je verder.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Je ontvangt regelmatig gratis tips en informatie over Zacht Werken en een Leven Lang Leren in je mailbox. Hiervoor kun je je op ieder moment weer eenvoudig afmelden. Lees meer informatie over persoonlijke informatie in de Privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.