In de spotlight: Diane de Vries

Geplaatst in Spotlight – door Miranda Kampers op 31 augustus 2015

portret-diane-de-vries-leven-lang-lerenIn de spotlight staat deze keer Diane de Vries, eigenaar van MensenWerk. Vanuit dit ondernemerschap en haar expertise in Leven Lang Leren is zij trainer, coach en assessor in (inter)nationale (EVC-)trajecten. “Ik maak inzichtelijk, niet alleen aan individuen, maar ook aan bedrijven en instellingen, dat het hele leven een leerschool is, waarin je waardevolle kennis en ervaring opdoet die je kunt inzetten voor je verdere ontwikkeling. Mensen leren echt niet alleen op school. Denk maar aan de kennis en ervaring die je opdoet met het lidmaatschap van een OR, een functie binnen het bestuur van een muziekvereniging of met het managen van een gezin. In combinatie met een drukke baan zijn capaciteiten nodig. Ik begeleid mensen bij het inzetten hiervan in hun verdere loopbaan.”

Diane is daar zelf een levend voorbeeld van. “Naast mijn werk ben ik onder andere bestuurslid van de VOL, de vereniging voor Vrouwelijke Ondernemers in Leidsche Rijn. Bij de recente uitverkiezing tot VOL-lerd van het jaar 2015 werd ik zelfs onderscheiden met een prachtig beeld, voor mijn bijzondere waarde voor de VOL en opvallend ondernemerschap. Wat ben ik daar trots op! En dan ben ik ook nog columniste voor het Eigen Leidsche Rijn Magazine, waarin ik met een knipoog mijn visie geef op gebeurtenissen in de omgeving. En niet te vergeten: de vrouw, mama, zus, etc. van… Met al die ervaringen geef ik mijn werk een extra dimensie.”

Als rode draad in Dianes werk herken je de mens en haar ontwikkeling. “Mijn achtergrond, van origine ben ik politicoloog, ligt in mensenrechten en ontwikkelingswerk. Een vakgebied waar passie en oprechte interesse in mensen en culturen samenkomt. Na jarenlang voor de VN in o.a. Afrika te hebben gewerkt, maakte ik in Nederland de overstap naar de arbeidsbemiddeling. Ook hier met het doel om mensen verder te helpen in werk en opleiding. Vervolgens breidde ik mijn werkveld uit naar training en coaching.”

Momenteel zet Diane een logische stap in haar carrière. “De in Nederland opgedane expertise mag ik nu weer inzetten in Zuid-Afrika, waar ik toekomstige EVC-adviseurs train. EVC (erkenning van verworven competenties) is daar al jarenlang ingebed in wetgeving, maar succesvolle implementatie bleef achterwege. Op deze wijze draag ik mijn steentje bij aan de ontwikkeling van mensen in een land waar de toegang tot onderwijs tot voor kort niet vanzelfsprekend was. Zo is voor mijn gevoel de cirkel weer rond.”

De rode draad moest Diane hier en daar wel ontwarren. “In het verleden heb ik geworsteld met mijn balans tussen werken voor profit- en non-profit organisaties. Bij non-profit organisaties werd er af en toe geld over de balk gesmeten, miste ik het doelmatig en efficiënt werken; bij profit-organisaties vond ik het lastig dat het winstbejag zo de boventoon voerde. Op een gegeven moment besefte ik echter dat ik het dichter bij mijzelf moet zoeken. Mijn doel is het verder helpen van mensen en of ik dat nu doe vanuit een profit- of non-profit organisatie, is niet van belang. Een dilemma overigens, dat sinds het starten van mijn eigen bedrijf in 2008 niet meer speelt. Ik vaar nu mijn eigen koers, maak mijn eigen keuzes en pak opdrachten aan die goed voelen en mij oprecht interesseren.”

En dat levert Diane mooie resultaten. “Mijn grootste succes tot nu toe is dat ik al mijn (werk)ervaring heb gebundeld tot hetgeen ik nu doe. Ik combineer mijn kennis en ervaring op het gebied van arbeidsmarkt en educatie met mijn passie voor ontwikkelingswerk in Afrika. Lange tijd had ik het idee dat dit twee gescheiden carrières waren, maar mijn huidige werk had ik zonder beide ‘carrières’ niet kunnen uitvoeren. Voorlopig ga ik op deze weg verder om de bewustwording en implementatie van EVC en Leven Lang Leren in Nederland en Zuid-Afrika te vergroten. Mijn doel is om mijn werkzaamheden in de toekomst in meerdere landen voort te zetten.”

Daarbij komt de beste versie van Diane steeds weer tot uiting. “In mijn werk probeer ik authentiek te blijven, dicht bij mijzelf. In mijn werk ligt mijn passie. Iedere dag kan ik weer geïnspireerd raken door iemands persoonlijke verhaal, drijfveren en toekomstdromen. Mijn intrinsieke motivatie is de oprechte wens om mensen verder te helpen in hun ontwikkeling, het beste uit hen te halen en dit inzichtelijk te maken. Dat wordt gevoeld, dat is zichtbaar in wat ik doe, in hoe ik praat over mijn werk en de instrumenten waarmee ik mijn doel bereik. Mijn enthousiasme werkt aanstekelijk en mijn kennis van zaken geeft vertrouwen.”

‘Het beste uit jezelf halen’ is ook de drijfveer voor Diane om zich verder te ontwikkelen. “Ik heb De beste versie van jezelf! gelezen in mijn vakantie, bij uitstek een gelegenheid om weer eens na te denken over mijn eigen bedrijf, mijn toekomst. Het boek leest prettig weg en heeft mij heel duidelijk doen stilstaan bij mijn personal branding en mijn focus voor de toekomst. De afgelopen jaren heb ik veel beslissingen vanuit intuïtie genomen en leek het of zaken simpelweg ‘op mijn pad’ kwamen. Ik besef nu echter, en het boek van Miranda heeft mij daarbij geholpen, dat dit alles te maken heeft gehad met het onbewust inzetten van mijn kernkwaliteiten en het zien en grijpen van kansen. Met dit inzicht ga ik mijn loopbaan bewuster sturen, mij focussen op mijn kernkwaliteiten en mijn eigen merk uitbouwen.”

Diane vertelt wat haar houvast geeft en haar omgeving inspireert. “Twee quotes zijn bij mij favoriet. Allereerst, en deze geef ik ook mijn drie dochters mee: ‘Wees de beste vriendjes met jezelf’. Dit komt neer op vertrouwen hebben in jezelf, van jezelf kunnen houden, fouten mogen maken, achter je beslissingen durven staan en een goed mens proberen zijn. Bij mijn opdrachtgever Pi-company Zuid-Afrika focussen we als team op het inzichtelijk maken en vervolgens benutten van talent. In mijn werk hanteer ik daarom nog een andere quote, die overigens goed aansluit bij De beste versie van jezelf!:

“Talent is the multiplier. The more energy and attention you invest in it, the greater the yield. The time you spend with your best is, quite simply, your most productive time.”

Inschrijven nieuwsbrief

  • Je ontvangt regelmatig gratis tips en informatie over Zacht Werken en een Leven Lang Leren in je mailbox. Hiervoor kun je je op ieder moment weer eenvoudig afmelden. Lees meer informatie over persoonlijke informatie in de Privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.