Marcel ontwikkelt niet. Marcel doet aan wildgroei.

Maak kennis met Marcel. Een spontane spraakwaterval, zelfs al om half acht ’s morgens als ik hem ontmoet voor een coachgesprek. Gelukkig heb ik al een halve liter koffie op en kan ik vrolijk met hem mee stuiteren. Marcel was in zijn jongere jaren stuurman op de grote vaart. Hij vertelt hierover met glimmende ogen. We hebben even de tijd en ik geniet van zijn verhaal, hij moet het duidelijk even kwijt. Marcel vertelt over het leven aan boord en de verre bestemmingen. Over de stoomcursus inventief werken. Of ik wel eens machines heb gerepareerd met een elastiekje? De liefde bracht hem aan wal. Marcel knipoogt even. Of dit nu achteraf zo’n goede beslissing was? Hij lacht hartelijk. Hij heeft er in ieder geval drie prachtige zonen aan overgehouden.

Als ik Marcel vraag waar ik hem nu mee kan helpen, ik zit er immers niet voor de prachtige verhalen, oogt hij ineens somberder. Hij werkt inmiddels al jaren bij een technisch bedrijf, daar heeft hij het ook naar zijn zin. Hij heeft leuk werk, fijne collega’s, hij stelt geen hoge eisen, maar hij zou nu wel eens door willen groeien. Iedere keer als hij echter intern solliciteert, wordt hij afgewezen met het argument dat hij de juiste papieren niet heeft. Ik bekijk zijn cv nog eens goed. Deze staat bol van de cursussen en trainingen, maar eerlijk gezegd begrijp ik geen snars van de opbouw.

“Marcel, mag ik je eens vragen. Met welk doel heb je bijvoorbeeld die cursus Communicatie gedaan, of Operationeel Leidinggeven?” Bij mijn weten geeft Marcel namelijk helemaal geen leiding en met zijn communicatie zit het ook wel snor. Marcel kijkt me glazig aan, valt stil en haalt zijn schouders op.

“Met welk doel?” herhaalt hij. “Nou ja, steeds als ik bedenk dat ik weer wat wil leren, of als ik een leuke cursus voorbij zie komen, geef ik dat aan bij mijn manager. En die vindt het allemaal best, zolang het in mijn opleidingsbudget past.” “Dus er is geen echt doel”, verifieer ik nog eens. Dat blijkt er niet te zijn.

Er is geen ontwikkelplan en Marcel praat met zijn leidinggevende ook niet over zijn wensen en ambities. Alles wat hij leuk en aardig vindt, pakt hij op. Er zit geen enkele strategie achter en een rode draad is afwezig.

Marcel ontwikkelt niet, Marcel doet aan wildgroei.

Ik ben eigenlijk verbijsterd. Het is fijn dat een organisatie voldoende financiële middelen heeft om haar medewerkers te laten ontwikkelen, maar ontwikkeling dient een doel. Het doel, de wensen of de ambitie van de werknemer, of van de organisatie, het liefst van beide. Als Marcel door wil groeien in zijn functie, zal hij een opleiding moeten doen of trainingen moeten volgen, die hem daarbij verder helpen. En samen met zijn manager zal hij een gedegen ontwikkelplan moeten opstellen. Samen met Marcel èn zijn leidinggevende ga ik hierop aan de slag.

  • Herken jij je in Marcels situatie en wil je dit een halt toeroepen?
  • Wil jij je verder ontwikkelen met een doel voor ogen, heb je ambities en wil je daar gericht naartoe werken?
  • Wil jij juist uitvinden waar jouw kwaliteiten en ontwikkelpunten liggen en hier gericht mee aan de slag gaan?
  • Of…. herken jij je in de leidinggevende van Marcel en vind jij het lastig om ontwikkelplannen met je medewerkers op te stellen?

Neem dan nu contact met mij op, ik help je graag verder om richting te geven aan jouw ontwikkeling en/of die van je medewerkers.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Je ontvangt regelmatig gratis tips en informatie over Zacht Werken en een Leven Lang Leren in je mailbox. Hiervoor kun je je op ieder moment weer eenvoudig afmelden. Lees meer informatie over persoonlijke informatie in de Privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.