Wil jij ook het hele jaar blijven bruisen?

Angela kijkt me verslagen en ietwat wanhopig aan. En ze had zich er toch zoveel van voorgesteld! Nieuw jaar, nieuwe functie, mooie uitdaging, schouders eronder. Maar het nieuwe jaar is nauwelijks twee weken oud of de moed is haar al in de schoenen gezakt. Blue Monday heeft ze ternauwernood overleefd, van die  bruisende start is weinig over.

Angela heeft sinds november een nieuwe functie, teamleider in de zorg. Ze vertelde er bevlogen over:. ‘Wow, dit is zo’n mooie kans. Eindelijk kan ik echt laten zien wat ik kan.. En…” gooide ze er enthousiast achteraan, “Ik ben de eerste die de functie parttime mag vervullen én ik werk een ochtend vanuit huis. Het was wel even een dingetje , maar ik heb doorgezet. Hallo! Het is 2018, dit hoort bij het nieuwe werken toch? Bovendien. Jij hebt me geleerd om een goede balans te houden tussen mijn werk en mijn privéleven. .” Klopt als een bus. Angela was al goed op weg met de principes van zacht werken, dacht dat ze inmiddels alles op orde had. Maar toen lachte ze nog. Nu zit er een verslagen gestalte voor me. Wat ging er mis?

Heb jij ook alles op orde, of kun je nog wat hulp gebruiken?

Heerlijk, wat een energie en prachtige voornemens had Angela, afgelopen november. Bruisend zat ze toen voor me, een ander mens. Ik ben heel benieuwd wat er mis gaat. Angela vertelt me dat de hoeveelheid werk die op haar afkomt toch meer is dan gedacht. En ook anders is dan gedacht. Ze kan zich niet voldoende richten op de ontwikkeling van haar team, omdat ze er ook nog een bult administratie bij heeft gekregen. Parttime werken blijkt een illusie. Ze propt nu 5 dagen werk in 4 dagen. Op haar vrije woensdag werkt ze toch nog even de mail door, terwijl ze de kids – veel te lang – achter hun tablet laat zitten. ’s Avonds leest ze nog even wat stukken door en zegt toch het etentje met vriendinnen maar af. Alles onder het mom van ‘Het is maar tijdelijk. Als ik er eenmaal inzit, doe ik het rustiger aan.’ Yeah, right. Ik weet en Angela weet dat het zo in de praktijk niet werkt.

Gevolg: Angela voelt zich schuldig naar alles en iedereen om zich heen. Voor niets of niemand heeft ze echt voldoende tijd en aandacht. Ze is voor haar gevoel aan het pappen en nathouden. En is teleurgesteld in zichzelf. En dat terwijl ze juist een goede eerste indruk wilde achterlaten, door overal bovenop te zitten.

Zacht werken is een continu proces

Als ik goed doorvraag naar haar werk en wat er nu toch mis lijkt te gaan, wordt veel duidelijk. Ik  kan  Angela gelukkig weer op weg helpen. Zacht werken is namelijk niet iets wat je van de ene op de andere dag in de vingers hebt. Het is een continu proces, waarin je keuzes moet blijven maken. Waarin je jezelf – en waarschijnlijk ook je omgeving – moet opvoeden. Niemand vraagt Angela om 5 dagen te werken, haar leidinggevende is écht akkoord met parttime werk. Angela kiest er zelf voor om op haar vrije woensdag mail te beantwoorden, om ’s avonds stukken te lezen.

Angela dacht dat ze er al was, met haar ferme keuze om 4 dagen te werken. Maar nee, dat is niet het geval. En dat geldt ook voor jou, als jij je overwerkt voelt, het idee hebt dat je niets af kunt krijgen en voor niets of niemand echt de volle tijd en aandacht hebt.

Begin met zachter werken, enkele tips.

Ook IN je werk dien je keuzes te maken en collega’s en teamleden hiervan op de hoogte te brengen. Een paar tips om je op weg te helpen? Vraag je af of het zin heeft dat je in alle mails gecc-d wordt. Veel informatie is overbodig en helpt jou in je werk niet verder. Meldt collega’s die je vlak voor je vrije dag mailen of een vraag stellen, dat ze overmorgen de eerste zijn. Stel je eigen grenzen en laat die niet vervagen. Ga niet naar een vergadering op je vrije dag als dit niet strikt noodzakelijk is. Focus je op de dagen dat je wél werkt, op die zaken die voor jouw functie of jouw team belangrijk zijn. Werk proactief, vanuit je eigen voornemens en plannen, in plaats van reactief, op vragen en kwesties van anderen.

Zomaar wat tips, waarmee je een eerste stap zet om  ontspannen te leren werken en meer te bereiken.

Een cadeau voor jezelf of voor je collega’s: het zacht werken programma

Wil jij ook graag werken zonder stress, tijdsdruk en schuldgevoelens? En wil je daarnaast voldoende tijd overhouden voor je privéleven? Dat kan met mijn zacht werken programma. Gun jezelf dat cadeau. Zodat 2018 niet alleen met mooie plannen en voornemens begint, maar deze door jou ook waar worden gemaakt. Blijf BRUISEN!

En neem contact met me op als je wilt weten hoe ik je verder kan helpen.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Je ontvangt regelmatig gratis tips en informatie over Zacht Werken en een Leven Lang Leren in je mailbox. Hiervoor kun je je op ieder moment weer eenvoudig afmelden. Lees meer informatie over persoonlijke informatie in de Privacyverklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.